Muzej savremene umetnosti i Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti vas pozivaju da u subotu 18. marta 2017. godine u Galeriji SANU od 18h prisustvujete predavanju sa projekcijom pod nazivom „Slučajna i namerna arheološka otkrića u Velikom ratu“. Predavanje će održati Jovan D. Mitrović, kustos Narodnog muzeja u Beogradu. On će govoriti o kulturnoj politici država Centralnih sila kao i saveznika na okupiranim teritorijama Balkanskog poluostrva, prvim ratnim iskopavanjima na frontu i ulozi koju je arheologija generalno imala kao oruđe u velikih sila tokom Prvog svetskog rata.

Jovan D. Mitrović je rođen u Beogradu. Arheologiju izučavao i završio je na beogradskom Filozofskom fakultetu. Već petnaest godina, kao saradnik Arheološkog instituta, učestvuje na arheološkim iskopavanjima širom Srbije. Trenutno je zaposlen na mestu kustosa Zbirke bronzanog doba u Narodnom muzeju u Beogradu gde se trudi da na stručan način istražuje, sačuva, interpretira i prezentuje arheološko nasleđe staro tri hiljade godina koje je njemu povereno na staranje. Autor je nekoliko naučnih radova i izložbi.

Predavanje se održava u okviru pratećih programa izložbe Slikari / Ratnici / Svedoci, koja obuhvata preko stotinu slika službenih ratnih slikara, isto toliko fotografija službenih fotografa srpske vojske.

Izložba ima za cilj da predstavi raznorodnu i dinamičnu umetničku scenu u Srbiji početkom 20. veka, sazdanu na nemogućoj kontradiktornosti. U kataklizmi ratnog vihora i stradanja dogodio se umetnički procvat dostizanjem vrhunaca slikarskog stila u izbeglištvu – specifičnog srpskog impresionizma.

Autorka projekta je Žana Gvozdenović, a autorka segmenta izložbe o ratnim fotografijama je Milena Marjanović.

<<  April 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne