Izložba  jedinstvenih radova mladih umetnika iimmii  biće održana u ponedeljak, 6. marta, s početkom u 19 časova u KC Gradu. Na izložbi će biti predstavljeni radovi studenata i profesora vizuelnih umetnosti iz celog sveta nastali u virtuelnom prostoru za saradnju koji je kroz projekat iimmii otvorio Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Projekat je nastao kao svojevrstan omaž dadaizmu u vreme koje po mnogo čemu podseća na vreme u kojem su stvarali dadaisti i povezao je umetnike raznorodnih disciplina, kultura i nacija.

Prethodnih meseci plaftorma iimmii.org bila je mesto susreta i ko-kreacije između umetnika, profesora i studenata u oblasti grafičkog dizajna, ilustracije i fotografije iz različitih delova sveta. Svi radovi na predstojećoj izložbi stvoreni su kroz saradnju dva autora tako da izložba pre svega ima za cilj da prikaže proces stvaranja, koji kroz kolaboraciju oba autora vodi u nepoznatu teritoriju van uobičajenih granica koje imaju kada stvaraju sami.

Stavljanje akcenta na proces pre nego na završni rad predstavlja svojevrsnu demokratizaciju posmatranja umetnosti. Ova izložba pokazuje da finalni proizvod interakcije nije neophodno onaj koji posmatraču najviše prija, što je bitno zato što se mogućnost izbora za posmatrača eksponenijalno povećava. Takodje proces direktne kokreacije je bitan za autore zato što oba autora vrše iskorak u nepoznato a upravo taj iskorak im dozvoljava da prevaziđu limite svoje imaginacije i stvore nešto zaista originalno i neočekivano - proces im daje priliku da slobodno greše i istražuju.

Autor projekta, Miloš Ilić, docent FPU

iimmii.org je okupio student, profesore i umetnike sa Fakulteta primenjenih umetnosti, Akademije umetnosti u Vilnjusu, Univerziteta Vanderbilt u Tenesiju, Murpark koledža u Kaliforniji i Dizajn laboratorije Saigon u Vijetnamu. 

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja  Republike Srbije.

<<  Septembar 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne