Tradicionalni „Marš prijateljstva“ u Gornjem Milanovcu ove subote obeležen je izvođenjem predstave „U Norvešku, u smrt“ koja se bavi temom srpskih interniraca u nacističkim logorima Norveške u Drugom svetskom ratu, podsećajući na neraskidive veze prijateljstva Srba i Norvežana koje potomci stradalih održavaju i dan danas u okviru svog ogranka srpsko - norveškog društva. Dramatizujući pretežno dokumentarni materijal, objektivno komentarišući, autor i reditelj Dejan Janković stvara jednu multiperspektivnu pozorišnu platformu za tumačenje jednog istorijskog trenutka koji rezultira time da glumci u predstavi tumače preko 20 istorijskih likova, ali i onih koji su bili neposredni stradalnici.

U predstavi igraju mladi i perspektivni glumci: Janko Cekić, Milan Vučković i Nikola Jezdić koji su izjavili da su se tek na projektu prvi put upoznali sa nacističkim logorima smrti za jugoslovene u tom delu Evrope i pomoći koji su norveški građani pružali internicima tokom mučnog perioda njihovog boravka.

Predstava, koja predstavlja prvi norveško-srpski produkcioni projekat internacionalne kulturne platforme Artepunkt, imala je svoju premijeru u Beogradu, Oslu i Kristiansandu, nakon koje je nastavila svoju pozorišnu misiju srpsko-norveškog prijateljstva širom Srbije i Republike Srpske, a od jeseni su u planu i nekoliko skandinavskih internacionalnih festivala.

„Kao potomak jednog od interniraca logora Polarni krug na severu Norveške, osećam posebnu dužnost kada je reč o prenošenju ove slabo poznate priče koju smo zahvaljujući Savezu srpskih udruženja u Norveškoj i Ministarstvu spoljnih poslova uspeli da realizujemo. Posetivši već više od deset gradova širom Srbije, Norveške i Republike Srpske dobili smo dodatni podstrek i potvrdu da projekat, bez obzira na svoju nekomercijalnu prirodu ipak budi interesovanje među građanima, podstiče na dijalog i s poštovanjem podseća na sve one koji su dali život za našu slobodu“,  izjavio je reditelj Dejan Janković.

<<  Septembar 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne