Ustanova "Gvarnerius" novu sezonu otvara u ponedeljak 15. januara 2018. godine u 19h, premijerom monodrame "Draga" dramaturga Zorice Simović, a u ulozi kraljice Drage nastupiće Dušica Novaković, glumica Pozorišta na Terazijama. Prva repriza u utorak 16. januara od 19h. Monodrama „Draga“ je pokušaj odbrane najoklevetanije srpske vladarke Drage (Mašin) Obrenović pred sudom istorije. Namenski je pisana za Dušicu Novaković, glumicu Pozorišta na Terazijama koja je ovogodišnji dobitnik nagrade svoga pozorišta za glavnu ulogu u mjuziklu „Mister Dolar“ B. Nušića.

Draga (Mašin) Obrenović, srpska kraljica i supruga poslednjeg kralja iz dinastije Obrenović Aleksandra, bila je izuzetno lepa, veoma obrazovana, pisala je, prevodila i svirala klavir. Sudbina je nije štedela pa je bila prinuđena da povlači za ono doba netipične poteze, snoseći tragične posledice. Zajedno sa svojim mužem ubijena je u Majskom prevratu 1903. godine.

Monodrama „Draga“ primer je autorskog pozorišta. Tekst, režiju i izvršnu produkciju potpisuje dramaturg Zorica Simović (Vinski kabare, Baš-Čelik, Angleska sonata, Magisonihari i princeza Bo,zemlja bajki, Zidanje Skadra, Jelena, Anastas, Andrićev tihi glas…).

Projekat je podržan na konkursu Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.
 

<<  Oktobar 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..