Drama Bratislava Petkovića M I T R O V D A N,  Mala scena Opere i teatra Madlenianum - Premijera 9. februar, reprize 10. i 20. Februar 2018.U novoj godini Opera i teatar Madlenianum sa pozorištem Moderna garaža producira predstavu MITROVDAN koja je praizvedba teksta Bratislava Petkovića,  vlasnika pozorišta Moderna garaža. Drama MITROVDAN za temu ima ličnosti srpskog patrijarha Gavrila Dožića i srpskog vladike Svetog Nikolaja Velimirovića, a pre svega njihov poslednji susret na Mitrovdan 1946. godine u Nemačkoj.

Patrijarh srpski Gavrilo Dožić, oslobođeni zatočenik nacističkog logora u Nemačkoj, i vladika Nikolaj Velimirović, emigrant, razgovaraju o neizvesnoj sudbini naroda i pravoslavlja u otadžbini nad kojima se nadnosi pretnja komunističkog terora. Njihov dijalog teče - paradoskalno, ali istorijski tačno – u vili Vilhelma Krauta, Nemca, bivšeg logorskog kuvara koji ih sada opslužuje srpskim jelima i čak uspeva da umesi slavski kolač.

Vladika Nikolaj Velimirović koji je zbog svoje duhovne grandioznosti proglašen za svetitelja je ličnost koja zavređuje da se što bolje upozna kroz brojna dela koja je ostavio u vidu knjiga, a predstava MITROVDAN nudi priliku da se o tom velikom čoveku saznaju i neki manje poznati podaci iz njegove biografije.

Dramu baziranu na istorijskim činjenicama režira autor teksta, Bratislav Petković, a na sceni će publika moći da gleda trojicu izvrsnih glumaca: Nebojšu Ljubišića, Laka Nikolića i Božidara Stošića. Autor scenografije je Vladimir Ćirić, a kostima Tijana Sićević.

Predstava MITROVDAN će se izvoditi na dve scene, na Maloj sceni Madlenianuma i na sceni pozorišta Moderna garaža u okviru Muzeja automobila. Premijerno izvođenje je 9. februara, a reprizna 10. i 20. februara 2018. u Madlenianumu.

<<  Oktobar 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..