Peto izdanje Beogradskog Irskog Festivala počelo je u ponedeljak, 6. marta, a jedan od prvih događaja biće nastup zvezde svetske plesne scene i osnivača globalnog fenomena Riverdance Džin Batler (Jean Butler) 9. i 10. marta u Bitef teatru. Peto izdanje Beogradskog irskog festivala (BIF) zvanično je predstavljeno na današnjoj konferenciji za novinare u Bitef teatru. Manifestacija je počela šestog, a traje sve do 22. marta. U centru pažnje je savremeni plesni performans „Ovo je irski ples“ koji će u Bitef teatru (20h) izvesti Džin Batler, solistkinja i osnivač čuvene plesne trupe „Riverdance“, i čelista Nil Martin.

Džin Batler je istakla zadovoljstvo što će predstava biti izvedena u Beogradu, zahvaljujući se direktoru festivala Jašu Kaminskom i Bitefu: „Ovaj performans predstavlja vezu muzike i plesa. Nil stiže iz klasičnog miljea, ali se bavi i tradicionalnom muzikom. Jedinstveno u našoj kreaciji je to što su muzika i igra nastale istovremeno, za razliku od uobičajenog pristupa, kad prvo kompozitor napiše delo. Rezultat je veoma intenzivna veza čela kao instrumenta, i tela. Druga veza je muškarac – žena, a treća kompozitor – igrač“ – nadahnuto je opisala umetnica.

Džin je, kako je istakla, uživala u ponedeljak i utorak tokom radionica irskog i savremenog plesa, kada je u DKC Majdan podučavala lokalne, tradicionalne irske plesače:
„Mnogi su mi rekli da su se za to opredelili kad su videli mene u „Riverdance“-u. Ja sam, dakle, odgovorna za to“ – uz smeh je rekla. „Bili su prilično zainteresovani da uče. Kad držim radionice van svoje zemlje, često dobijem 'jači' odgovor od polaznika“.

Nil Martin je, pre svega, bio oduševljen prostorom „Bitef teatra“:
„Došao sam, evo, pre deset minuta, i zadivljen sam. Prelepi lukovi i ova visina će, siguran sam, predstavi doneti jedinstvenu dimenziju“ – podvukao je on.

Predstava je, kako je istaknuto, pored nekih 'fiksiranih delova', u velikoj meri bazirana na improvizaciji – i muzičkoj, i plesnoj. Nastala je, inače, pre dve godine. Posle prvog izvođenja, u jednoj polu-vinariji a polu-galeriji na jugu Francuske, zvaničnu premijeru imala je u Njujorku. Usledila su, pre dolaska u Beograd, izvođenja u Engleskoj i Irskoj.

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović je podvukao:

„Jako mi je drago što je Jaš Kaminski, kao direktor festivala, odabrao našu scenu da prezentuje ono što radi Džin Batler. To je usko vezano sa onim što radi Bitef dens kompanija koju vodi Jelena Kajgo. Bitef teatar je pravo mesto za ovakva dva izvođenja“.

Direktor Beogradskog irskog festivala Jaš Kaminski je istakao da Džin dolazi prvi put u Srbiju, kao i da, u drugom delu festivala, sledi niz, kako je rekao, fantastičnih događaja.
„U subotu je izložba fotografija u „Reksu“, a u ponedeljak u KC „Grad“ biće puno irske hrane. Pravićemo goveđi paprikaš sa crvenom algom Dilisk i zelenim knedlama, to je tradicionalno irsko jelo. U sredu, 15. marta, dolazi irski reditelj Dejvid Kefri, biće prikazan njegov film film “Pljačka za tvoju dušu”, a sutradan će razgovarati sa publikom o hit-seriji „Peaky Blinders“ („Birmingemska banda“) čiju će četvrtu sezonu režirati. Njegovim filmom počinje Nedelja irskog filma. Imamo mnogo interesantnih ostvarenja sa rokenrol tematikom – o Džou Strameru, Roriju Galaheru... Svi filmovi se prikazuju u Kinoteci, u Kosovskoj“.

Peto izdanje Beogradskog Irskog Festivala počelo je u ponedeljak, 6. marta, a jedan od prvih događaja biće nastup zvezde svetske plesne scene i osnivača globalnog fenomena Riverdance Džin Batler (Jean Butler) 9. i 10. marta u Bitef teatru. Džin će na prvom gostovanju u Srbiji predstaviti svoje najnovije delo, plesni peformans „Ovo je irski ples” (this is an Irish dance), duet koji je nastao i koji izvodi u saradnji sa čelistom i kompozitorom Nilom Martinom. Ovaj avangardni  performans u Beograd stiže nakon rasprodatih sala i odličnih kritika u Sjedinjenim Američkim Državama i irske turneje.

U subotu 11. marta biće otvorena izložba fotografija „Dark Lies The Island”  poznatog irskog fotografa, pisca i reditelja Konora Fergusona, koji je specijalno za Beogradski irski festival odabrao fotografije nastale pod uticajem goth muzike (tokom '80ih godina u Dablinu) i mračnih i morbidnih irskih pisaca kao što u Pet MekKejb i Kevin Beri (naziv izložbe je pozajmljen iz Berijeve druge kolekcije kratkih priča). Ferguson će otvoriti izložbu 11. marta u 15h u Kulturnom centru Rex. Na otvaranju izložbe biće proglašen pobednik fotografskog konkursa na temu „Beograd koji nestaje” (‘Ghost Belgrade’), a najbolji radovi sa ovog konkursa će biti izloženi do 22. marta, kada se Beogradski Irski festival zvanično završava.

Dva dana nakon otvaranja izložbe fotografija, 13. marta, od 18.30h nas u Kulturnom centru Grad očekuje veoma zanimljiv gastronomski događaj: kulinarski duo Market Kitchen (Temple bar) iz Irske će u saradnji sa restoranom Dijagonala 2.0 spremiti za publiku goveđi paprikaš sa crvenom algom Dilisk i zelenim knedlama, kao i Bročan Roj (čorbu dostojnu kralja). Tu su i druge gastronomske dogodovštine: irski doručak u periodu od 13. do 21. marta u Smokvici (Molerova 33) i džez branč uz bend “O Bato” 19. marta u hotelu Park.

Filmski segment Festivala “Irska filmska nedelja” predstaviće atraktivan izbor igranih i dokumentarnih filmova čiji je fokus – muzika, a gost festivala biće reditelj nove sezone popularne serije “Peaky Blinders” (Birmingemska banda) – Dejvid Kefri (David Caffrey). Biće prikazan njegov film “Pljačka za tvoju dušu” (Grand Theft Parsons) o legendarnom muzičaru Gramu Parsonsu, jednom od najznačajnijih američkih autora svih vremena. Nakon projekcije filma, 15. marta u Jugoslovenskoj kinoteci (19.30h, Kosovska 11), zainteresovana publika imaće priliku da razgovara sa poznatim irskim rediteljem. Dejvid Kefri će i sutradan na istom mestu (16. marta, od 14h) razgovarati sa ljubiteljima sedme umetnosti o hit-seriji “Peaky Blinders” (Birmingemska banda), čiju će četvrtu sezonu režirati, ali i o nagrađivanoj seriji “Love/Hate”, kao i o drugim televizijskim i filmskim radovima koji su deo opusa ovog cenjenog irskog reditelja. Serija “Birmingemska banda” se i kod nas se velikim uspehom prikazuje na Radio-televiziji Srbije.
U okviru filmskog programa biće prikazana i dramedija “Frank” reditelja Lenija Abrahamsona (Lenny Abrahamson), odlični dokumentarac Džulijana Templa (Julien Temple) “Džo Stramer – Neispisana budućnost” o frontmenu čuvenog benda The Clash, film “Dobre vibracije” - fenomenalna (istinita) priča o fanatičnom zaljubljeniku u muziku i njegovoj maloj izdavačkoj kući u Belfastu tokom nereda u Severnoj Irskoj, zatim dokumentarci “Ghost Blues – Priča o Roriju Galageru” i “Setanta, stanje nezavisnosti”, igrani film “Luda Meri”, poslednji film Džona Hjustona “Mrtvi”, kao i kratki film “Kalenić - poslednji dani gradske pijace” - prelepo uhvaćena duša Beograda kroz prikaz jednog od njegovih najzprepoznatljivijih obeležja – pijace Kalenić.

U okviru muzičkog programa koncert će 18. marta (20.30h) u KC Rex održati kantautor Dylan Tighe (Dilan Taj) koji će se beogradskoj publici predstaviti i sutradan, 19. marta u bioskopu Tuckwood Cineplex sa jedinstvenim audio-vizuelnim performansom “Wabi-Sabi Soul” uz 5.1 surround zvučni sistem i 3D projekcije. Publika će imati priliku da uživa i u večerima tradicionalne irske muzike u Monk's Baru 16. i 17. marta.

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom Irskom Festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika (17. mart), pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Nemojte nikako propustiti Misterioznu turu (zelenim) tramvajem, ali i druge zanimljive događaje predstojećeg Beogradskog Irskog festivala i kojima više možete saznati na FB strani (www.facebook.com/BelgradeIrishFestival) i sajtu festivala - www.irishfest.rs

Beogradski Irski Festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera: Ambasada Republike Irske u Atini, Irish Honorary Consulate (Srbija), Irski filmski institut, Culture Ireland, delegacija Evropske Unije, EU Info centar, Grad Beograd, CRH, BPI, Agri Business Partner, Comtrade, Carlsberg, Jameson, Turistička organizacija Beograda, Bitef teatar i Beogradska sekcija CID-UNESCO, Jugoslovenska Kinoteka, KC Rex, KC Grad, Smokvica i druge kulturne institucije i partneri bez kojih održavanje Beogradskog Irskog Festivala ne bi bilo moguće. 

<<  April 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne