U subotu 19. maja sa početkom u 20 časova Muzikon orkestar zatvara svoju koncertnu sezonu ,,Hypercube". U Velikoj sali Kolarčeve zadužbine biće održan šesti i poslednji koncert koji nosi naziv ,,20 vek". Vek koji odlikuju velike društvene promene bio je plodno tle za hrabro eksperimentisanje kompozitora poput Dimitrija Šostakoviča i Bendžamina Britna. Pravac kome pripadaju ovi kompozitori, minimalizam, podrazumevao je smelost i kombinovanje više stilova a dela Šostakoviča i Britna u sebi kriju i društveno stanje u Rusiji i Velikoj Britaniji tog doba.

Kroz ,,20 vek" publiku će voditi koncertmajstor Miloš Petrović I specijalni gosti koncerta - vođa viola Jorg Vinkler, pijanistkinja Nataša Penezić I trubač Aleksandar Solunac.

Kao i za predhodne tako i za ovaj koncert Muzikon orkestar obećava neku novu gerilsku akciju u cilju promocije ali i popularizacije klasične muzike, pa pozivaju sugrađane da ih očekuju!

Jörg Winkler  je bio prva viola ansambla Maggio Musicale, sada poznatijeg kao Opera di Firenze 12 godina. Jedan je od osnivajućih članova Mahler Chamber Orchestra, a svirao je kao gostujući vođa viola u Minhenskoj filharmoniji, Londonskoj filharmoniji, BBC nacionalnim orkestrom Velsa, I Salcburškoj kamerati. Svirao je nekoliko godina u Lucerne Festival Orchestra. Rođen u Berlinu, Jorgovi profesori su bili Alfred Lipka I Kim Kashkashian. Sa Schill kvartetom, učio je sa  muzičarima kao što su Eberhard Feltz, Walter Levin, Gerhardt Schulz and the Arditti Quartet. Kvartet je imao vise turneja u Evropi I Americi. Nekoliko godina je asistent u Školi za muziku I teatar u Roštoku, a redovan je profesor na orkestarskoj akademiji Branimir Slokar  i često radi u Italiji I inostranstvu.

Miloš Petrović je rođen 1982, godine u Beogradu. Muzičku edukaciju započeo je u Osnovnoj muzičkoj školi Stevan Stojanović Mokranjac u Kraljevu, u klasi profesora Zorana Ilića. Za vreme tog perioda pohađao je letnje kurseve i master klasove kod profesorke iz Moskve, Irine Vasiljevne Svetlove. Sa devet godina, na preporuku mr. Stanojla Rajičića, srpskog kompozitora, i člana Srpske akademije Nauka i Umetnosti, nastavio je svoju edukaciju u muzičkoj školi Kosta Manojlović, u klasi profesora Dejana Mihajlovića. Primećen kao nadaren i izuzetno talentovan, Miloš dobija stipendiju Ministarstva za obrazovanje. Sa trinaest godina upisje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Dejana Mihajlovića. 1999. godine završava studije, kao najbolji student generacije. Iste godine, započinje post-diplomske studije u Beogradu, u klasi profesorke Gordane Matijević Nedeljković. U isto vreme, započeo je i studije na Guildhall School of Music and drama u Londonu, u klasi profesora Davida Takena (David Takeno). 2001. 2003. godine Miloš postaje profesor asistent na Univerzitetu u Kragujevcu gde radi sve do 2009. Godine. Od tada Miloš prelazi u inostranovo gde postaje vođa deonica drugih violina u Bamberg symfoniker orkestru. Od 2016. Godine Miloš je gostujući profesor na Univerzitetu u Estoniji.

Aleksandar Solunac (1978, Beograd) diplomirao je trubu na FMU u Beogradu, u klasi prof. Mladena Đorđevića. Usavršavao se u klasi prof. Bengta Eklunda i stekao koncertnu diplomu na Visokoj školi za muziku u Oslu. Još tokom studija redovno je bio angažovan kao orkestarski trubač, a od 2011. godine radi na mestu prve trube Beogradske filharmonije. Kao orkestarski muzičar nastupao je u Evropi, Aziji i SAD, a kao solista i član različitih kamernih sastava nastupao je na značajnim festivalima u zemlji. Kao solista je nastupao sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, Norveškim radio-orkestrom i Beogradskom filharmonijom

Nataša Penezić je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u generaciji Svetlane Bogino. Učestvovala je na master radionicama Fabija Bidinija, Konstantina Bogina, Artura Grina, Eugena Inđića, Vladimira Ogarkova i Mikhaila Kazakeviča. Završila je svoje druge master studije na kraljevskom koledžu za muziku u Stokholmu na klasi Stafana Šeja, i trenutno završava doktorske studije kod Dubravke Jovičić na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Od 2014. godine predaje u Novom Sadu na Akademiji. Debitovala je sa 15 godina u sklopu orkestra CREDO u Moskvi. 2001. i 2004. godine izvodi dela Mocarta i Griga sa Orchestra Sinfonica di Chioggia, vođen od strane Pjetra Perinija. Nastupala je u Srbiji, Bosni I Hercegovini, Češkoj republici, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Holandiji, Nemačkoj, Belgiji i Italiji na nastupima poput Euro Arts Music Festival, Aurora Festival, Lucca Estate, Musica in Laguna, Köm och Hör, European Clarinet Festival, Ring Ring, Palić Film Fest, Ruid al Sud i KoMA. Brojne nagrade za prva mesta na
nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, kako solistička tako i u okviru različitih kamernih sastava, uključuju i odlikovanja iz Francuske, Italije i Srbije. Dobitnica je i mnogih stipendija, kao što su Dartington International Summer School Bursary Award Scheme, Dositejeve stipendije, kao i stipendija švedske muzičke akademije i Eurobank EFG. Njena interesovanja za muziku 20. i 21. veka donela su joj mnoge umetničke kolaboracije. 2003. Godine ostvaruje saradnju sa srpskom kompozitorkom Jasminom Mitrušić Đerić, koja Nataši posvećuje celujednu seriju dela za klavir. 2012. godine osniva Vers la Flamme sa srpskim klarinetistom Vasom Vučkovićem, duo koji se zalaže za izvođenje moderne i savremene muzike. Ovaj duo odnosi prve nagrade na italijanskim takmičenjima ’’Citta di Treviso’’ i ’’Luiggi Zanuccoli’’, u kategorijama savremene i
kamerne muzike. Nastupa zajedno i sa kubanskom violinistkinjom Lissy Abreu Ruiz, kao i sa čembalistkinjom/pijanistkinjom Sofijom Perović. Jedan je od osnivača i umetničkih direktora platform SYNC Centar u Novom Sadu, organizacije koja promoviše pojam sinkretizma u umetnosti i bazira se oko SYNC ansambla. 2014. godine SYNC svoju premijeru realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i od tada organizuje mnoge projekte sa akcentom na modernu muziku I razvoj lokalnih umetničkih produkcija.


<<  Februar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    
   

Putopisi, Intervjui..