Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, Ambasada Crne Gore u Srbiji i Muzički centar Crne Gore prirediti Svečani koncert u Dvorani Kolarčeve zadužbine, u četvrtak, 18. maja, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom i solistom Ratimirom Martinovićem. Na programu su: Koncert za klavir i orkestar br.1, Ludviga van Betovena, i Simfonija br.8, Antonjina Dvoržaka. Koncert se realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore i Kolarčevom zadužbinom.

GRIGORIJ KRASKO je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Od 1990. bio je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i solista.

Godine 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine kao i djela domaćih autora.

RATIMIR MARTINOVIĆ je rođen u Kotoru, gdje je stekao niže muzičko obrazovanje. Školovanje je nastavio u Novom Sadu na Akademiji umjetnosti u klasi Kemala Gekića, gdje je diplomirao i magistrirao.

Od svoje dvanaeste godine nastupio je na preko sedam stotina resitala, kamernih koncerata i koncerata sa orkestrom, i sarađi¬vao sa više od šezdeset različitih orkestara širom svijeta, poput: Simfonijskog okrestra Berlina, Istanbula, Meksika, Tajlanda, Plovdiva, Harkova, Jukatana, Brazilije...

Snimio je dva kompakt-diska i brojne emisije za TV i radio kuće u regionu. Dobitnik je prvih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu kao i društvenih i univerzitetskih priznanja.

Jedan je od osnivača Festivala KotorArt i direktor muzičkog programa, kao i direktor Fondacije Vasilije Mokranjac.
Djeluje kao redovni profesor na katedri za klavir na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

CRNOGORSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR nastupio je prvi put 14. decembra 2007.godine na Cetinju i ubrzo postao okosnica muzičkog života u Crnoj Gori. Na preko dvije stotine koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Rusija, Turska, Albanija) sa njim su, između ostalih, nastupili: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski, Stefan Milenković, Roman Simović, Miloš Karadaglić, Konstantin Lifšic...

<<  Jun 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314