U sklopu programa „Prijatelji Šabanu“ na River stage-u (Amfitreatar na keju) u utorak 7. avgusta nastupiće sastav „Spiritus Movens“ – autorski projekat poznatog gitariste, traženog studijskog muzičara, kompozitora i aranžera Vladana Vučkvića Paje koji je nedavno objavio 9. Studijski album „My Famili Songs“ , zatim orkestar koji predvodi rumunski virtouz na harmonici Emi Dragoi. Festival Nisville sa svojim raznovrsnim programima počinje 03. i traje do 12. avgusta 2018.

Gipsana statua Šabana Bajramovića na konjskoj zaprezi i uz izvođenje njegovog hita "Đelem, đelem" u svečanoj povorci, ispraćena je na "rezervni" počinak u Nišville Jazz muzej u Tvrđavi, saopštili su organizatori Nišvil festivala. Radi se o replici bronzanog spomenika koji je Nišvil 2010. godine poklonio Gradu Nišu i koji se nalazi na nišavskom keju. Ovo je i jedan od prvih eksponata muzejske postavke prvog džez muzeja u Evropi koji je svečano otvoren u petak 3. avgusta.

Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da je ovo predotvaranje napravljeno samo za specijalnog posetioca.

"Šaban je puno voleo konje i naša ideja je bila da ga ispratimo na ovaj rezervni počinak, isto tako večan i besmrtan kao onaj na keju, u pratnji njegova tri ljubimca. Svi posetioci muzeja će već od 3. avgusta moći da čuju originalnu kompoziciju Šabana Bajramovića sa jukeboxa i da se fotografiju pored spomenika. U muzeju imamo dva kralja soula, američkog kralja Solomona Barka i našeg kralja soula i bluza Šabana Bajramovića", kaže Blagojević.

Autor statuete vajar Vlada Ašanin kaže da su mu i ovog puta, kao i pre osam godina, pomešana osećanja.

"Ovoga puta rad na ovom delu mi je bio veliki izazov. Postojeći kalup je bio pripremljen za livenje u bronzi i morao je da se preradi za livenje u gipsu. Sada je spomenik težak oko 150 kilograma, a visok dva metra. Ovim će Šaban biti obezbeđen od napada vandala i od daljeg uništavanja", kaže Ašanin.

Otvaranje muzeja je bilo u petak 3. avgusta od 21.00 sat, ulaz je bio besplatan, a posetioci su bili u prilici da u glasačku kutiju ostave novčani prilog i time finansijski pomognu prvi džez muzej na ovim prostorima.

<<  Maj 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..