Jedan od najznačajnijih festivala klasične muzike na Balkanu, Piano Summer Vranje, održaće se i ove godine od 1.-6. Avgusta u Domu Vojske Srbije u Vranju. Piano Summer u svojoj petoj ediciji obeležava jedan važan muzički jubilej – 100 godina od smrti najistaknutinijeg predstavnika impresionizma u muzici, velikog francuskog kompozitora, Kloda Debisija. Uz moto ovogodišnjeg festivala “Šta je video zapadni vetar…”, želimo da publiku u Vranju, koje je od 1. do 6. avgusta 2018. godine ponovo domaćin našeg festivala, povedemo na svojevrsno muzičko putovanje. 

Tako će ljubitelji muzike imati priliku da uz svakodnevne koncerte i kroz niz predavanja posvećenih Klodu Debisiju, bolje upoznaju stvaralački opus ovog kompozitora.
 
Posebna privilegija za naše goste je prilika da uživaju u interpretacijama umetnika izvedenih na koncertnom klaviru marke Steingraeber, instrumentu nadaleko poznatom po svom plemenitom zvuku koji je svojevremeno oduševljavao Lista, Vagnera i mnoge druge.
 
Serija autorskih koncerata posvećenih srpskim kompozitorima, započeta 2016. godine izvođenjem integralnog klavirskog opusa Aleksandra Vujića, zatim autorskim koncertom akademika Ivana Jevtića 2017. godine, nastaviće se predavanjem o akademiku Dejanu Despiću uz izvedbu pojedinih kompozicija iz njegovog klavirskog opusa.
 
Niz vrhunskih koncerata sa slobodnim ulazom predstavlja jedinstven poklon građanima Vranja i Srbije, čiji odziv i masovnost – sa više od 7 hiljada posetilaca svake godine, pokazuju da vrhunski kulturni događaj s lakoćom pronalazi publiku i u manjim gradovima naše zemlje. Zahvaljujući entuzijazmu direktora festivala, uglednog pijaniste Zorana Imširovića I njegovih saradnika iz istoimenog udruženja građana, festival Piano Summer postao je svetao primer koji pokazuje koliko se može postići kada ljudi veruju u snagu muzike i kulture.
 
Trejler festivala: ovde

<<  Maj 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..