U Parizu se od 2. do 30. novembra 2017. godine održava petnaesto jubilarno izdanje džez festivala stranih Kulturnih centara « Jazzycolors ». Festival ove godine okuplja 22 stranih kulturnih centara i instituta i cilj mu je predstavljanje najboljih džez ansambala zemalja učesnica kao i promocija stranih kulturnih centara i njihovih redovnih programa. Manifestacija postoji od 2003. godine i organizuje je FICEP - Forum stranih kulturnih centara Pariza, federacija koja okuplja svih 55 stranih kulturnih centara u Parizu. Jazzycolors je nastao na incijativu Češkog kulturnog centra, i nakon petnaest izdanja je izrastao u ozbiljan međunarodni festival vrhunskog kvaliteta kojim se predstavljaju zemlje učesnice i njihovi najbolji umetnici.

Jedan od principa festivala je da se koncerti održavaju u samim kulturnim centrima i da se preko razmene muzičara koji ušestvuju na festivalu, u isto vreme razmenjuje i publika i tako skreće pažnja na ostale mesečne i godišnje programe i aktivnosti centara. Na taj način se povećava vidljivost i prisustvo stranih kulturnih centara i njihovih programa u francuskim medijima ali i na kulturnoj sceni grada Pariza, u kome se svakodnevno održava preko hiljadu kulturnih dogadjaja.  O značaju ove manifestacije, s obzirom na kvalitet umetnika i broj zemalja učesnica, govore brojni članci i izveštaji lokalnih medija, ali i institucionalni i medijski partneri manifestacije kao što su Ministartsvo kulture Republike Francuske, Opština grada Pariza, radio stanica TSF JAZZ i drugi.

Od 2008. Godine, zaštitno lice i “kum” festivala je Bojan Zulfikarpašić, jedan od najpoznatijih muzičara iz Srbije na evropskoj i svetskoj džez sceni. Dobitnik brojnih priznanja, od kojih je poslednje nagrada za najboljeg džez izvođača y 2017. godini, koju mu je dodelio Društvo za zaštitu autorskih prava "SACEM", Bojan Zulfikarpašić je otvorio festival u metvrtak 2. novembra, koncertom u pariskoj sali "Le Carreau du Temple", kulturnom centru pariskog trećeg arondismana. Na koncertu je nastupio u pratnji sastava Axiom, koga čine američki saksofonista Kris Spid (Chris Speed), kontrabasista Fil Donkin (Phil Donkin), i bubnjar Dejan Terzić, koji već duži niz godina gradi uspešnu karijeru u Nemačkoj.

Festival traje do 30. novembra i održava se u 13 stranih kulturnih centara ali i u prostorima poput Nacionalnog Arhiva Francuske i Fondacije Biermans Lapotre. Kulturni centar Srbije u Parizu ove godine nema svog predstavnika na festivalu.

<<  Januar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..