Trio Kosztolánszki (Mađarska) od 18h-19h u DOB-u // Saradnja mladih muzičara pod vođstvom talentovanog sedamnastogodišnjaka Dominika Kosztolánszkog započela je tokom studija u školi ETUD, kao i u okviru kampa u organizaciji Lamantin Jazz Festivala (profesori Gabor Vinand i Janoš Aved). Potom su nastupali zajedno u različitim formatima (Kosztolánszki Quintet, Mitsakes, Kormányos Quartet). Osnovnu inspiraciju našli su u delu Džona Koltrejna (posebno među kasnijim albumima Love Supreme, The John Coltrane Quartet Plays), a među uzorima su i Keni Garet, Džošua Redman i Vejn Šorter, kao i mađarski umetnici Mihalj Dreš, Gabor Vinand i Elsa Vale. Neguju tradicionalan način sviranja u kombo sastavima, ostavljajući značajan prostor za improvizaciju, sa izletima u vode fri-džeza. Ulaz je slobodan. Koncert je realizovan uz podršku Collegium Hungaricum Beograd.

Od 19:30h DOM OMLADINE BEOGRADA // VELIKA SALA

Wolfert Brederode Trio (Holandija) - Holandski pijanista Volfert Brederode vraća se na festival posle izuzetnog koncerta u kvartetu 2009. godine. Njegov muzički izraz obeležava prefinjeno i fokusirano izvođenje, sklonost ka prirodnom toku muzike, otvorenost prema raznim stilovima i neumorno istraživanje novih horizonata. U Beogradu će predstaviti novi trio, sa kojim je prošle godine objavio izvanredan, naglašeno lirski album „Black Ice“ za produkciju ECM. Koncert je realizovan uz podršku Ambasade Holandije u Beogradu.

Nitai Hershkovits (Izrael) - Mladi izraelski pijanista Nitaj Herškovic zablistao je u džez svetu ravno niotkud, kada ga je – sa samo 24. godine! – Avišaj Koen predstavio na duo albumu „Duende“. U međuvremenu je još dva puta snimao sa popularnim kontrabasistom, i stekao samopouzdanje da se upusti u solo karijeru, ispoljavajući zanimanje i za analognu elektroniku (koju predstavlja na debi albumu) i za akustične nastupe, kakav će održati u Beogradu. Koncert je realizovan uz podršku Ambasade Izraela u Beogradu.

 Od 23h DOM OMLADINE BEOGRADA // SALA AMERIKANA

Marc Ribot & Young Philadelphians + Strings (SAD) - The Young Philadelphians odaju počast dvostrukom nasleđu: harmolodičnom pank-fanku prve postave Prime Time Orneta Kolmena, i optimističkom pulsu Filadelfijskog soula sedamdesetih. U tu svrhu, gitarista Mark Ribo angažovao je dvojicu nekadašnjih članova Prime Time, basistu Džamaladina Takumu i bubnjara Dži Kelvina Vestona, obojicu poreklom iz Filadelfije, kao i gudački trio, nezaobilazan za slatki ukus disko-fanka. Koncert je realizovan uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.

Kris Davis and Billy Drummond (Kanada/SAD) - „Dejvisova živi u svakom tonu koji odsvira, ona je počasni potomak Sesila Tejlora“, opisao je kanadsku pijanistkinju i kompozitorku Vidžej Ajer. Istaknuta u časopisu DownBeat kao jedno od 25 lica za budućnost, Kris Dejvis objavljuje albume u različitim formatima: na aktuelnom izdanju „Duopoly“ izložila je duo snimke sa osam eminentnih muzičara, među kojima je i njen beogradski partner, slavni američki bubnjar Bili Dramond.

VIŠE INFORMACIJA: www.bjf.rs

<<  Januar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..