Kao specijalni gosti, po prvi put, sa njima će nastupiti Gabi Novak i Bisera Veletanlić. U okviru Don Brankovih dana muzike, muzičkog segmenta Međunarodnog festivala KotorArt, ove sezone nastupiće džez pijanisti i kompozitori Matija Dedić i Vasil Hadžimanov, na koncertu 13. avgusta, na Ljetnjoj pozornici. Ekskluzivno, na bini će im se pridružiti gošće Gabi Novak i Bisera Veletanlić, čime je ovo njihov prvi nastup u ovom sastavu. „Organizacioni tim Festivala je neizmjerno zadovoljan zbog mogućnosti da priredi ovakav koncert. Dedić i Hadžimanov kao džezeri i kompozitori, i dvije velike regionalne vokalne zvijezde poput Gabi i Bisere, i to na pozornici u isto vrijeme, po prvi put, je zaista jedinstven događa koji se ne smije propustiti!“, saopštila je Sara Lakičević, PR KotorArta.

Matija Dedić, jazz pijanista, kompozitor i improvizator, potiče iz muzičke porodice, te je od malena bio izložen uticajima raznih muzičkih žanrova. Matija Dedić Trio osniva krajem devedesetih i sa njim snima svoj prvi autorski album “Octopussy”, koji je proglašen jednim od najboljih debitantskih albuma zadnjih 10 godina. Tokom karijere objavljuje solo albume, kao i albume sa različitim sastavima. Sarađivao je s poznatim jazz muzičarima, a svira i s najpoznatijim hrvatskim muzičarima drugih žanrova poput Massima, Gibbonija, Olivera Dragojevića i drugih.

Album posvećen preminulom ocu „Matija svira Arsena“ važi za jedan od najboljih instrumentalnih ostvarenja na ovim prostorima zadnjih 20-tak godina, te je proglašen za jedan od najboljih albuma u Hrvatskoj.

Vasil Hadžimanov, pijanista i kompozitor, takođe potiče iz muzičke porodice. Osnovao je Vasil Hadžimanov bend (VHB), gdje do izražaja dolazi njegova autentična ideja kombinovanja balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, world music), koja ujedno predstavlja i nov pristup džez muzici. VHBend je od osnivanja izdao više albuma, sarađivao sa mnogim eminentnim umjetnicima poput Najdžela Kenedija (Nigel Kennedy) i Davida Binija (David Binney) i nastupao na brojnim koncertima i džez festivalima širom Srbije i Crne Gore, kao i u inostranstvu.

Gabi Novak je poznata hrvatska i jugoslovenska pjevačica. Otpjevala je i interpretirala veliki broj numera koje je napisao njen suprug Arsen Dedić. Nagradu Porina za najbolje žensko vokalno izvođenje za album „Pjesma je moj život” dobila je 2003. , a 2006. nagradu za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj muzici.

Bisera Veletanlić, je džez pevačica i interpretator zabavne muzike, kojom se, zajedno sa sestrom Senkom bavi još od najranijeg detinjstva.

U bogatoj muzičkoj karijeri snimila je veliki broj nezaboravnih pesama, koje su obilježile čitav jedan period jugoslovenske muzike. Bila je aktivni učesnik, i redovno je odnosila prve nagrade stručnog žirija na festivalima a nastupala je i na domaćim izborima za Pjesmu Evrovizije. Najuspješniju saradnju, ostvarila je sa Kornelijem Kovačom i drugim beogradskim autorima, a snimala je i sa Arsenom Dedićem i Goranom Bregovićem. Za izuzetne vokalne sposobnosti i sposobnost prilagođavanja različitim muzičkim idiomima, Bisera 2017. godine dobija i nagradu za životno djelo džez festival „Nišvil“.

Matija i Gabi nedavno su u regionu održali koncert kao jedinstveni omaž suprugu i ocu, Arsenu Dediću, na kojem su, pored drugih muzičara, gostovali Vasil Hadžimanov i Bisera Veletanlić.

Međunarodni festival KotorArt, festival je od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore, koji se odvija svakog ljeta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Kotor i UNESCO-a.

 

<<  Maj 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne