Promocija specijalnog izdanja stripa Supersmederevac, koja će se održati u Domu omladine Beograda, u saradnji sa knjižarom Beopolis, u sredu 11.07. od 18h. Posetioci će imati priliku da vide izložbu tabli iz stripa i crteža gostujućih autora kao što su Marko Somborac, Goran Denić, Milan Mišić, itd., čuju koncert benda Hotel Makedonija, i razgovor sa izdavačem (Besna kobila) i autorima - Ivanom Tobićem, piscem i Milošem Trajkovićem, ilustratorom i grafičkim dizajnerom, koji posebno ovom prilikom gostuje iz Njujorka.

KO JE TAJ SUPERSMEDEREVAC?

"Cane je sasvim običan mladić, ali kada igrom slučaja otkrije tajnu formulu, popivši 52 gutljaja Žive vode, on postaje Supersmederevac, uvek spreman za borbu protiv negativaca i nevolja koje se nadvijaju nad grad."

U jesen 1997. godine nad Smederevom je prvi put proleteo lokalni strip heroj Supersmederevac. Crtao ga je tada petnaestogodišnji Miloš Trajković Buci, dok je za scenario bio zadužen tek nešto stariji Ivan Tobić. Redovne epizode ove lokalne superherojske sage objavljivane su u nedeljniku „Smederevska sedmica”, koji je u to vreme važio za jedini nezavisni medij u gradu. Sve do leta 1998. godine Supersmederevac se borio protiv brojnih nedaća i pošasti koje su pogodile staru srpsku prestonicu, da bi iznenada obustavio letove smederevskim nebom i nestao sa gradskih trafika i pultova uličnih prodavaca štampe. Kažu da je sa svojom ekipom odleteo negde daleko u egzotične krajeve, sretali su ga još samo na brojnim izložbama u gradovima širom bivše Jugoslavije na zidovima čijih galerija je imao čast da bude kačen.

U luksuznom izdanju koje objavljuje izdavačka kuća "Besna kobila" sabrane su sve objavljene epizode, ali ni to nije sve – tu su i brojni zanimljivi dodaci kao što je dugo očekivani ekskluzivni intervju sa sredovečnim Supersmederevcem, naš strip junak viđen iz ugla istaknutih domaćih strip crtača i karikaturista ili obiman leksikon smederevskih pojmova koji predstavlja svojevrsnu alternativnu enciklopediju Smedereva.

Izdavačka kuća "Besna kobila" specijalizovana je izdavanje probranih stripova i grafičkih novela, a roman "Luzitanija" Dejana Atanackovića, u njihovom izdanju, dobitnik je ovogodišnje Ninove nagrade.

<<  Februar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    
   

Putopisi, Intervjui..