Sreda, 20.06.2018 u 19 časova - U organizaciji Peščanika, a uz podršku beogradskog forumZFD-a, održaće se tribina pod nazivom „Zamrznuto Kosovo – Od Gazimestana do Narodnog muzeja”. Antropolog Ivan Čolović, autor knjige „Smrt na Kosovu polju”, muzikolog Srđan Atanasovski, autor knjige „Mapiranje Stare Srbije”, istoričarka Dubravka Stojanovic i novinar Teofil Pančić odgovaraće na pitanja kao što su: Šta vlast želi da postigne otvaranjem Narodnog muzeja na Vidovdan? Da li je to znak da se kosovski mit seli u istoriju i da više nema aktuelnu političku funkciju? Kako shvatiti ideju o zamrznutom sukobu na Kosovu?

Da li je to nova ideja, ili obnova mita o narodu koji živi u nebeskom carstvu dok ne povrati snagu da opet osvoji zemaljsko?

Od kada se i kako kultur-rasizam prema Albancima formirao u srpskoj javnosti? Koliko istraživanje istorije kosovskog mita može da doprinese razumevanju današnjeg odnosa srpske elite prema Kosovu? Šta o Kosovskoj bici i Kosovu piše u školskim udžbenicima? Ko su danas kosovski junaci?

Razgovor moderira Svetlana Lukić

<<  Novembar 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
  

Putopisi, Intervjui..