Tribina „Stevan Majstorović“ Multikulturalizam danas: iluzija ili neophodnost? održaće se u ponedeljak 18. decembra u 12 časova u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd). Ideja multikulturalizma svakako je predstavljala važan gradivni segment evropskog političkog i identitetskog projekta poslednjih nekoliko decenija. Kakav je smisao ideje multikulturalizma danas, u vreme institucionalne i ideološke krize Evropske unije, obnove nacionalnih, etno-kulturnih i regionalnih identiteta i masovnog izbegličkog talasa sa Bliskog istoka, pokušaće da odgovore učesnici predstojeće tribine u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka. Na tribini će takođe biti reči o tome da li je multikulturalizam neophodnost, ideal, ideološka konstrukcija, ili „laž“ (varka, iluzija), kako ga je nazvala nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i da li njegovo preispitivanje najavljuje značajnije vrednosno-idejne promene u političkom prostoru Evropske unije.

Učesnici će se posebno osvrnuti na neizbežno pitanje - kakve su implikacije ovih procesa na Srbiju, i u smislu njenog odnosa sa Evropskom unijom i na unutrašnjem planu, sa naglaskom na pitanja kulturnog identiteta.

Učestvuju: Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja;
prof. dr Milena Dragićević Šešić, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu; dr Aleksandra Đurić Bosnić, kulturološkinja, Zavod za kulturu Vojvodine; dr Miloš Konstantinović, predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije;
 
Moderator razgovora: dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.


<<  Oktobar 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..