Izložba Leksikon Tanja Ostojić

Izložba Leksikon Tanja Ostojić
sub, 6. maj 2017 - pon, 31. jul 2017
Beograd,

Od 06.06.2017 - 31.07.2017 od 12h - 20h u SALONU MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI, Pariska 14 - Leksikon Tânja Ostojić (2011-17) je dugogodišnji regionalni interdisciplinarni, participativni istraživačko-umetnički projekat umetnice Tanje Ostojić koji uključuje saradnju sa ženama istog imena i prezimena. Tanje Ostojić koje su uzele učešće u projektu su različitih nacionalnosti, pripadaju različitim generacijama i godištima, različitog su stepena obrazovanja, profesija, soci-jalnog statusa, kao i različitih životnih iskustava, ali se sve mogu sporazumjeti na srpsko-hrvatskom jeziku i sve one ili njihovi roditelji potiču sa teritorije SFRJ.

Putem personalizovanog sociološkog istraživanja i direktne društvene i kreativne razmene, umetnica Tanja Ostojić kreira mape koje dokumentuju ratne, posleratne i ekonomske migracije, te teme identiteta i roda, kao i pristupa edukaciji i uslovima zaposlenja i privređivanja ovih tridesetak imenjakinja. Na izložbi će biti prikazan deo arhive sociološkog istraživanja kao i radovi nastali u kreativnim radionicama u terakoti (TERRA Kikinda, 2013) i u tehnici doku-mentarnog veza (u saradnji sa beogradskom umetnicom Vahidom Ramujkić, u Goethe Institu-tu u Beogradu januara 2017, u MSU Banjaluka Marta 2017 i MSU Zagreb aprila 2017-te godine). Socio-antropološko istraživački deo projekta Tanja Ostojić je realizovala tokom svoje dvogodisnje strazivacke stipendije na GS Univerziteta umetnosti u Berlinu (2012-14). Tokom dinamicne realizacije projekata u 2017-oj godini umetnica je uspostavila uspesnu saradnju sa Gete Insitutom u Beogradu, sa Muzejem savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, Muzejem suvremene umjetnosti Zagreb, Muzejem savremene umetnosti Beograd i Muzejem moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Pored kreativnih radionica u  muzejima u regionu odrzavaju se i strucna vodjenja kroz aktuelne izlozbe i muzejske kolekcije za ucesnice projeka-ta koje su u sebi zahvaljujuci ovom projekatu otkrile svoje umetnicke potencijale.

U utorak, 6. juna u 18 časova biće održano javno stručno vođene kroz izložbu uz prisustvo autorke projekata Tanje Ostojić, kustosa izložbe Zorana Erića i većeg boja učesnica i saradnica na projektu.

Tanja Ostojić, interdisciplinarna umetnica i umetnik performansa, rođena je 1972. godine u Jugoslaviji, a od 2003. živi i radi u Berlinu. Studirala je na Odseku za vajarstvo Univerziteta umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala 1995, a magistrirala 1998. godine. Nakon toga studirala je slobodne umetnosti na Regionalnoj akademiji lepih umetnosti u Nantu (1998–1999). Između 2012. i 2014. usavršavala se i na Fakultetu nauka i umetnosti Univerziteta umetnosti u Berlinu, i to zahvaljujući Istraživačkoj stipendiji „Albert Anštajn“ za interdisciplinarna istraživanja.

Nosilac je niza stipendija, priznanja i sl., od kojih posebno valja izdvojiti Međunarodni rezidencijalni program za umetnike „Grad umetnosti“ u Parizu (1999), Rezidencijalni program za umetnike „La Box“ u Buružu (2003), Radnu stipendiju „Gradovi u opadanju“ Galerije za savremenu umetnost u Lajpcigu (2004–2005), Rezidencijalni program za umetnike Nordijskog instituta za savremenu umetnost NIFCA i Centra za savremenu umetnost Roseum u Malmeu (1005–2006), Nagradu INFANT za inovacije u performansu (2006), Radnu stipendiju za likovne umetnike Berlinskog senata (2007), Kestlinovu jubilarnu stipendiju Fondacije „Šering“ (2008), Rezidencijalni program Q21 Muzejske četvrti u Beču (2016) itd.

Od 1994 Tanja Ostojić svoje radove izlaže i prikazuje na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, na festivalima performansa, video-umetnosti i digitalnih medija, kao i na filmskim i pozorišnim festivalima širom sveta, između ostalog i na Bijelanu u Veneciji (2001. i 2011), u Bruklinskom muzeju u Njujorku (2007), na Bijenalu u Busanu (Južna Koreja, 2016), u Galeriji Instituta „Prat“ na Menhetnu (Njujork, 2016), u Nemačkom istorijskom muzeju u Berlinu (2015), na Evropskom bijenalu savremene umetnosti Manifesta 2 u Gradskom istorijskom muzeju u Luksemburgu (1998) itd.

Među najznačajnije samostalne izložbe Tanje Ostojić ubrajaju se:

2017: Leksikon Tanja Ostojić, Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu,

2017: Strategije uspeha, Galerija moderne umetnosti Palate Pjaneti u Jeziju (Italija),

2012: Tanja Ostojić: telo, politika, agencija..., Galerija Studentskog kulturno-umetničkog centra u Ljubljani,

2008: Nemoguća integracija? Migraciona politika, Umetnički paviljon u Inzbruku (Austrija),

2004: Salon za telo i dušu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu,

2003: Kancelarija integracionog projekta, Umetnička hala u Lineburgu (Nemačka),

2003: Strategije uspeha, „La Box“, Burž (Francuska) i

2002: Ja ću biti tvoj anđeo, Muzej savremene umetnosti u Zagrebu.

Dela Tanje Ostojić nalaze se u značajnim muzejskim i galerijskim zbirkama, kao što su Muzej primenjene umetnosti u Beču, Kolekcija „Kontakt“ u Beču, Muzej savremene umetnosti u Ljubljani, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Novo umetničo udruženje u Berlinu itd. Pored toga, Tanja Ostojić drži predavanja, radionice i seminare u okviru konferencija, ali i na umetničkim akademijama u Evropi, Severnoj i Latinskoj Americi.

Njenim ostvarenjima posvećene su brojne teorijske analize i međunarodne publikacije, a i sama je izdala nekoliko knjiga: „Leksikon Tanje Ostojić“ (Berlin, UDK, 2014), „Nemoguća integracija. Migraciona politika u umetničkim radovima Tanje Ostojć“ (Berlin, argbooks, 2009), „Strategije uspeha / Kustoska edicija“ (Burž, „La Box“ i Beograd, SKC, 2004) itd.
 


Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd
<<  Januar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..