FALAFEL - Festival izraelskog i jevrejskog LGBTI filma

FALAFEL - Festival izraelskog i jevrejskog LGBTI filma
čet, 16. maj 2019 - pet, 17. maj 2019
Beograd, Srbija

Drugi put u Beogradu, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije, održava se dvodnevni festival izraelskog  i jevrejskog LGBTI filma, Falafel, 16. i 17. maja na Dorćol Platzu. Festival spaja LGBTI, jevrejsku i izraelsku kulturu i zajednicu. Program festivala se sastoji od filmskih projekcija,  degustacije izraelskih i jevrejskih  specijaliteta i izložbe fotografija „Ljubav ne zna za granice roda: potencijal uhvaćenog trenutka“. Festival aktuelizuje različita društvena pitanja, u kontekstu borbe protiv predrasuda, diskriminacije, antisemitizma, homofobije i ksenofobije i podstiče publiku na razvijanje kritičkog mišljenja po pitanju datih tema.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, lezbofobije i transfobije svakog 17. maja obeležava se širom sveta. Cilj obeležavanja ovog datuma je da se podigne svest o egzistenciji LGBTI osoba, kao i o nasilju, diskriminaciji i represiji sa kojim se LGBTI zajednica svakodnevno suočava.

Izložba fotografija na festivalu Falafel

Tema izložbe fotografija prikupljenih za Falafel filmski festival je pitanje ljubavi, pitanje trenutka uhvaćenog u vremenu. Autori se bave potencijalom koji takav trenutak može ostvariti kroz svoje delovanje.

Svaka fotografija predstavlja jednu sliku ljubavi koja ne zavisi od rodnosti i polnosti voljenih, već opstoji bez obzira na telo koje nosimo i rodnu ulogu koju smo usvojili. Naravno, ovo ne znači da ljubav ne poznaje rod – naprotiv, ali govori o postojanju ljubavi u svim njenim oblicima i rodnim kombinatorikama.

Cilj ove izložbe je otvaranje ka perspektivi koja se ređe viđa, a koja portretiše trenutke ljubavi iz LGBT+ iskustva. Takođe, jedan od ciljeva izložbe jeste i ukazivanje na postojanje LGBT+ osoba u jevrejskim zajednicama širom sveta koje, bez obzira na moguće poteškoće sa kojima se suočavaju, žive pozitivno obojene, raznolike i dostojanstvene živote.

Falafel 2019 – program

Četvrtak, 16. maj
18.00… Otvaranje festivala i izložbe

18.30-20.00… Osećanja su stvarnost: Život Ivon Rejner
(Feelings are Facts: The Life of Yvonne Rainer)
reditelj/director: Jack Walsh, 1h 26 min

20.15-22.00… Poslastičar (The Cakemaker)
reditelj/director: Ofir Raul Graizer, 1h 53 min

22.15-00.00
Film iznenađenja

Petak, 17. maj
16.30-17.30… Degustacija jevrejskih i izraelskih specijaliteta

17.45-19.15… Ko će me voleti sada?
(Who’s Gonna Love Me Now)
reditelj/director: B. Heymann, T. Heymann
1h 24 min

19.30-20.45… Montana
rediteljka/director: Limor Shmila
1h 19min

21.00-22.45… Film iznenađenja

23.00- 02.00… Žurka


Dorćol Platz
Dobričina 59, Beograd
<<  Oktobar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..