Mari Šantal Garijepi i Pesnička štafeta ove nedelje u KROKODILovom Centru

Mari Šantal Garijepi i Pesnička štafeta ove nedelje u KROKODILovom Centru
pet, 5. oktobar 2018 - ned, 7. oktobar 2018

KROKODILov Centar i u oktobru sprema bogat program pa je tako 5. oktobra u petak u 19 časova zakazano gostovanje u saradnji s Gradskom narodnom bibliotekom "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina "STVARANJE KULTURNOG NASLEĐA (na primeru manifestacije Pesnička štafeta)", kao izložba i razgovor. U nedelju 7. oktobra,od 19 časova - PARTIZANSKA KNJIGA predstavlja: "25 Centi" Mari Šantal Garijepi. Vode: Srđan Srdić i Vladimir Arsenić. Konsekutivni prevod s francuskog: Zorana Ratkov. 

U petak 5. oktobra od 19 sati u KROKODILovom Centru Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina predstaviće tradicionalnu manifestaciju Pesnička štafeta. Manifestacija će biti predstavljena izložbom (Pesnička štafeta – jedinstveno kulturno nasleđe 1975–2018), potom će Ana Davidovac, dr Dragana Sabovljev, Jasminka Petrović i Vladimir Arsenijević razgovarati o istorijatu, njenoj edukativnoj ulozi, o saradnji javne biblioteke sa osnovnim školama tokom njenog trajanja, o izdavanju knjiga dečje poezije u okviru edicije Književnost za decu i omladinu izdavačke delatnosti GNB „Žarko Zrenjanin“ te o jedinstvenom kulturnom nasleđu koje doprinosi izgradnji ličnog identiteta učesnika i profesionalnog identiteta ustanove, te izgradnji nacionalnog identiteta i decentralizacije kulture na našim prostorima.

Manifestacija Pesnička štafeta neprekidno traje 43 godine, angažuje najznačajnije savremene stvaraoce za decu i preko 10.000 direktnih i indirektnih učesnika, obilazi 60 osnovnih škola u tri okruga (7 opština) Banata i Bačke svake godine, promoviše čitanje, pisanje, kreativno izražavanje, takmičarski duh, kao i multijezičnost i multikulturalnost, toleranciju i poštovanje različitosti.

U nedelju 7. oktobra od 19 sati izdavačka knjiga PARTIZANSKA KNJIGA predstavlja: "25 Centi" autorke Mari Šantal Garijepi. Od trenutka kada je pre deset godina postala dobitnica nagrade „Žozef S. Stofer” („Joseph S. Stauffer”), kojom se nagrađuje izuzetnost u Kanadi, Mari-Šantal Garijepi je objavila više od jedanaest naslova i sarađivala na brojnim zbirkama. Rođena u Kvebeku, u Montrealu, 1975. godine, M. Š. G. ne pridaje, međutim, veliki značaj geografiji u svojim romanima, jer su joj draži različiti izmišljeni svetovi, muzikalnost i ozbiljne teme. Razvila je nedavno tihu strast za fleš fikšnom. Mari-Šantal Garijepi je, takođe, književna direktorka, bivša artistkinja na trapezu i majka dvoje dece. Razgovor vode: Srđan Srdić i Vladimir Arsenić. Konsekutivni prevod s francuskog: Zorana Ratkov.

<<  April 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..