Odjeci Madrida u srcu Beograda

Odjeci Madrida u srcu Beograda
sub, 3. mart 2018 - ned, 20. maj 2018
Beograd,

Izložba fotografija „Gran Via. Odjeci grada“ španskog umetnika Luisa Kamaća, biće svečano otvorena 3. aprila u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Stogodišnja ulica Gran Via predstavlja jednu od glavnih arterija Madrida i jednu od njegovih najprepoznatljivijih avenija. Njena izgradnja, između 1910. i 1931. godine,  označila je početak modernizacije španske prestonice, zajedno sa podizanjem prvih nebodera u zemlji i dolaskom tada aktuelnih arhitektonskih struja iz Sjedinjenih Američkih Država. Izložba „Gran Via. Odjeci grada“ predstavlja svakodnevnu šetnju kroz današnje urbano iskustvo. Putovanje kroz prostor u kom koegzistiraju ritmični likovi, koji dele konflikte i stalno kretanje. 

To je sociološko istraživanje o običnim ljudima i njihovom svakodnevnom postojanju. Takođe je putovanje kroz kompleksan i haotičan gradski život današnjice koja stvara krizu identiteta. 

Kamaćo, koji živi u neposrednoj blizini ove avenije, navodi da uprkos tome što kroz nju prolazi godinama, nema utisak da se uvek kreće kroz isti prostor.

„Gran Via je moj svet u malom, koji mi je zapao pukom srećom i ne postoji nijedna stvar koju volim da fotografišem, a da je u ovoj ulici nisam pronašao“, navodi ovaj fotograf. „Gran Via predstavlja arteriju jedne svetske metropole, poput Pete Avenije u Njujorku, Jelisejskih polja u Parizu ili ulice Korijentes u Buenos Ajresu. Sve ove ulice formiraju imaginarni grad, u kom se ljudski pejzaž prepliće i ukršta.“ 

Autor izložbe je radio na projektu skoro četiri godine. Svakog dana je izlazio je na ulicu i pokušavao da uhvati užurbanu atmosferu na ulici pred zalazak sunca. Ti poslednji trenuci dana inspirisali su umetnika da bude na ulici, da se približi ljudima i da napravi ovu foto priču. Luis Kamaćo ističe da je ovo priča o glavnoj ulici Madrida, ali može da bude i priča o bilo kojoj metropoli s obzirom da živimo u vreme identičnih oglasa i identičnih prodavnica širom sveta. 

Luis Kamaćo rođen je 1972. godine u Madridu. Studirao je audiovizuelne umetnosti, sa specijalizacijom iz oblasti fotografije. Član je kolektiva dokumentrane fotografije „Ulica 35“ i osnivač Fotografskog udruženja Viljaverde. Tokom svog fotoreporterskog rada objavljivao je fotografije u brojnim španskim štampanim medijima. 

 


Instiut Servantes
Čika Ljubina 19, Beograd
<<  April 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..