FESTIVAL SAVREMENOG PLESA "TANZ PLATZ"

FESTIVAL SAVREMENOG PLESA
sre, 5. septembar 2018 - pet, 7. septembar 2018
Novi Sad,

"Tanz Platz" je manifestacija koja ima za cilj da predstavi mlade aktere na evropskoj sceni i tendencije u savremenom plesu. Festival se održava u SKCNS Fabrici od 05. do 07. septembra. Festival je nastao uz podršku evropske plesne platforme "Aerowaves" čiji je osnovni postulat mladi i nadolazeći plesači i plesačice savremenog plesa, koreografi i koreografkinje i ostali profesionalci koji se bave ovom umetnošću.

Ovogodišnje izdanje drugog Festivala savremenog plesa "Tanz Platz" obeležiće trodnevni program sa predstavama iz Francuske, Italije, Hrvatske, Slovnije i Srbije. Festival će otvoriti 5. septembra komad "Forecasting" (Francuska, Italija Hrvatska) koji je inače proglašen među najboljih 20 plesnih predstava u Evropi za 2018 godinu. Drugog dana festivala biće izvedena predstava "Scrape" predstavnik Srbije u selekciji Aerowaves plesnoj mreži. Festival će zatvoriti dinamični dvojac iz Slovenije koji izvode visokonagrađivani i mnogo izvođeni komad "Alien Express" inače predstava iz 20 najboljih mladih komada 2016. godine.
 
5. septembar "Forecasting" (Francuska/Italija/Hrvatska) 20 časova

"Forecasting"/ Predviđanje je treći deo triologije "Teorija performansa dolaska, kao jedinog načina izbegavanja masakra tako što postajemo njegovi autori". Povlačeći korene iz istorije, popularne kulture, umetnosti, nauke, video igrica, filma i muzike, triologija je utemeljena u praksi rekonfiguracije reči, zvukova i slika. PREDVIĐANjE je zasnovano na kolekciji amaterskih snimaka preuzetih sa Jutube-a, najveće svetske mreže za deljenje video snimaka. Performans koristi ovaj okvir kao okidač fikcije, zalihu artikulacija i znakova, skup artikulacija koji nameće korisniku/posetiocu vežbu procesuiranja informacija umetnutu između fragmetovane emrpirijske posrednosti i hiper apstrakcije.

Na sceni, izvođačica manipuliše laptopom na čijem ekranu su prikazani izabrani Youtube video snimci koji su u razmeri sa ljudskim telom. Tako ekran postaje mesto preplitanja tela izvođaćice i dvodimenzijalnog sveta koji predstavlja ljude u drugom prostoru.

Rezultat je vrtoglavo hibridno iskustvo, zona neodređenog okarakterisana video snimcima koji variraju od banalnog svakodnevnog života, pokreta i artefakata i njihove mogućnosti transformacije u nove alate naracije.

Autori: Barbara Matijević i Đuzepe Čiko
Izvodi: Šarlot La Mej
Produkcija : "1er Stratagème" i "De facto"

6. septembar "Scrape" (Srbija) 20 časova

"Skrape" se pojavio kao naslućivanje, kao osećaj kožni, somatski. Postao je artikulacija stanja u kome su se mešala tela, plesna i ona druga. Postao je artikulacija stanja u kome su se mešala tela, plesna i ona druga. Trzaj, bol, trnjenje, koji postoje samo ako je tu neko drugi da ih oseti. Tela se pojavljuju i nestaju na rubnim zonama svetla. privid kada se noću gleda kroz prozor automobila.
Koncept i koreografija: Jovana Rakić

Dramatugija: Marko Pejović
Izvođačice: Jana Milenković, Milica Pisić, Nataša Šmelc.
Produkcija: Stanica servis za savremeni ples

7. septembar " Alien Exp.ress " (Slovenija) 20 časova

" Alien Ex.press " je putovanje kroz različita stanja i iskustva, koja nadilaze šablone interpresonalnog funkcionisanja i reakcije, ono pokušava da pogleda preko niova očekivanog. Pokretačka sila je individialno iskustvo, koje se stalno pokreće na kolektivnom nivou; testirajući Ekperiment i njegove unutarnje granice. U celom procesu, mi pokušavamo da proširimo prostor među nama, i prenesemo ga na publiku, čije prisustvo i proces prihvatanja nama daje novi start i spiralu nepoznate kreacije. Ne postoji krajnji cilj "Alien Exp.ress"-a, postoji samo večita ekpedicija.

" Alien Express " uklanja utemeljene obrasce verbalne komunikacije i uvodi univerzalne komunikacijske nivoe sa ciljem da demonstrara različitost percepcije i modalitete fizičkog pokreta, neosetljiv prema političkoj, religijisko i nacionalnoj pripradnosti, ličnim principma i verovanjima. To je integrativno iskustvo rasta isprepletene spirale svesnosti i uzajamnog prihvatanja momenta između "nas i njih" i "tamo i ovde" . Izostavljanjem krajnjeg cilja, to posataje način i put da se iznađe sopstvena plesna forma.

Autori i izvođači: Žigan Krajnčar i Gašper Kunšek

Izvršni producent festivala je Studentski kulturni centar u Novom Sadu. Festival su podržal imreža Aerowaves, Program Kreativna Evropa Evropske unije, Evropska prestonica kulture Novi Sad i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.


Fabrika, Studentski kulturni centar
Bulevar Despota Stefana 5, Novi Sad
<<  April 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..