Između nas - Povezivanje kolekcija Muzeja savremene umetnosti i Savremene galerije Subotica / Salon MSUB

Između nas - Povezivanje kolekcija Muzeja savremene umetnosti i Savremene galerije Subotica / Salon MSUB
pet, 31. avgust 2018, 19:00 h
,

U petak 31. avgusta 2018. u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj 14 biće otvorena izložba Između nas koja predstavlja saradnju Muzeja savremene umetnosti i Savremene galerije Subotica. Ovom prilikom, dve institucije će predstaviti mali deo svojih kolekcija savremene umetnosti, a ideja izložbe jeste da promoviše saradnju između institucionalnih kustosa koji se bave savremenom umetnošću, odnosno republičkih, gradskih i pokrajinskih institucija.

Težnja je da se na ovaj način podstakne umrežavanje, preispitivanje i valorizacija ne samo postojećih zbirki i aktuelne otkupne politike već i tekuće scene.

Kustosi izložbe su Una Popović (MSU) i Nela Tonković (SGSU).

Umetnici: Saša Tkačenko / Miloš Tomić / Mladen Bizumić / Nikola Savić / Žolt Kovač / Marta Jovanović / Maja Rakočević Cvijanov / Vesna Pavlović / Ivan Grubanov

Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvoren 1965. godine kao ustanova čija će programska orijentacija biti usmerena prema aktivnom proučavanju i pravovremenom prikupljanju dela savremene umetnosti iz čitave nekadašnje Jugoslavije. Dve ustanove nastale su približno u isto vreme, tokom šezdesetih godina, kada je širom jugoslovenskog kulturnog prostora formirana mreža ustanova koje izučavaju i kolekcioniraju savremenu vizuelnu umetnost. Savremena galerija Subotica osnovana je kao galerija Likovni susret 1962. godine. Galerija taj prvi naziv duguje izložbama koje je organizovala: velike jugoslovenske smotre dela nastalih u tada značajnim umetničkim kolonijama bile su sam početak rada Likovnog susreta. Savremena galerija Subotica takođe je imala zadatak da stvori kolekciju. U početku veoma birokratsko rešenje koje je podrazumevalo mogućnost da Galerija otkupljuje isključivo dela nastala u jugoslovenskim kolonijama, napušteno je već tokom prve decenije njenog rada jer je shvaćeno kao veoma restriktivno. Rukovodstvo grada šezdesetih godina želelo je da u novoj kolekciji nove ustanove, koja je trebalo da doprinese modernizaciji grada, budu značajni radovi već etabliranih umetnika, dok su kolonije gubile značaj i mogućnost da takve umetnike privuku. Tokom šezdesetih, za Muzej savremene umetnosti, kao i za po kapacitetu i obimu znatno manju Savremenu galeriju Subotica izdvajala su se značajna sredstva i otkupljivani su neki od tadašnjih antologijskih radova što potvrđuje jasnu i pravovremenu otkupnu politiku nekadašnje države, odnosno institucionalnu recepciju i valorizaciju najrelevantnijih umetničkih pojava.
 
Salon Muzeja savremene umetnosti je od samog početka, kao depandans Muzeja savremene umetnosti, svojim programom pružao relevantnu sliku savremenih umetničkih tokova. Početkom novog milenijuma, galerija je i renovirana i prilagođena neophodnim izlagačkim standardima i u njoj se i danas smenjuju značajne samostalne i grupne izložbe lokalnih i inostranih autora. Salon Muzeja savremene umetnosti aktivno učestvuje u produkciji umetničkih radova, i tako ostvaruje značajnu ulogu na sceni.
 
Izložba Između nas je zapravo poziv Salona MSU Savremenoj galeriji Subotica da zajedno predstave određene akvizicije i poklone autora koji su izlagali ili učestvovali na samostalnim i grupnim izložbama u organizaciji jedne i druge institucije. Savremena galerija Subotica je takođe ustanova koja se zainteresovano uključila u produkciju umetnosti, aktivirajući svoj izlagački prostor (Palatu Rajhl sagarađenu 1904. godine) kao rezidencijalni prostor za umetnike koji stvaraju site specific radove – rezultat tog odnosa su neki od novijih radova tezaurisanih u njenoj kolekciji. Ova faza rada kod obe galerije zaokružuje priču o nastanku i potencijalnom toku stvaranja kolekcija: one su opipljiv rezultat vidljivih (i često nevidljivih) procesa saradnje sa umetnicima, te tako predstavljaju dragoceni dokument o prošlom i našem vremenu koji svedoči o shvatanjima uloge umetnosti, ali i o svemu što nam je u vezi sa njom bilo važno. Izložba Između nas je slika zajedničkih karakteristika kolekcija koje se stvaraju u najneposrednijem kontaktu sa savremenom umetničkom scenom i njenim protagonistima. Ma koliko inače bile različite, ta suština ih povezuje.

Na izložbi Muzej savremene umetnosti predstavlja radove:

Miloš Tomić, Muzikalni dnevnik #1, 2012, video Vesna Pavlović, Traženje slika, foto-instalacija u lajt boksu, 2011 Marta Jovanović, Ovo je moje telo, skulptura, 2012 Žolt Kovač, Ručak, ulje na aluminijumu, 2007 Žolt Kovač, Kafa u krevetu, ulje na aluminijumu, 2008 Nikola Savić, Prva Saborna Poslanica Sv.apostola Pavla Korinčanima (13:4), akril na platnu, 2008 Ivan Grubanov, Memorial Bush, ulje na platnu, 2007
 
Savremena galerija Subotica predstavlja:

Mladen Bizumić, Ovde i sada (Subotica), arhivska Fuji fotografska hartija, 2013. Maja Rakočević Cvijanov, Glava šećera, objekat, 2004
Saša Tkačenko, Good people – Hard times – Bad habits, instalacija u prostoru, 2013/2018.


<<  April 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..