EGIPATSKI FAJANS: TRADICIONALNE FORME I TEHNIKE

EGIPATSKI FAJANS: TRADICIONALNE FORME I TEHNIKE
uto, 21. avgust 2018, 12:00 h - 17:30 h
Beograd,

Predavanje i umetničkа radionica sa Mohamadom Soudijem (Egipat) u utorak, 21. аvgusta 2018. godine, od 12 do 17:30, u MAU. Realizacija i koordinacija programa: Milica Josimov, konzervator / vajar MAU i Emilia Epštajn, kustos MAU. Fajans je tip keramike koji je prepoznаtljiv po specifičnoj olovno-cinčanoj glazuri i vezuje se zа širi prostor Mediterаnа, Bliskog istokа i Egiptа. Bila je veoma cenjena tehnika grčnarskog rada među drevnim Egipćanima koji su je nazivali tenet (thenet) što znači blistavo ili sjajno.

S velikim zadovoljstvom, Muzej afričke umetnosti u Beogradu predstavlja Mohamada Soudija, keramičara iz Egipta, koji će kroz predavanje predstaviti tradicionalne tehnike izrade tenet keramike, i kroz participativnu radionicu omogućiti posetiocima da učestvuju u izradi i glaziranju predmeta od gline koji budu sami izradili.

Predavanje i radionica namenjeni su odraslim posetiocima sa interesovanjem u domenu egipatske umetnosti i kulture, kao i mladim stručnjacima koji se već bave izradom i obradom keramike, a koji su zainteresovani da se upoznaju sa jednom tradicionalnom (egipatskom) tehnikom izrade keramike, pripreme i nanošenja glazure.

Mohamad Soudi je diplomirao keramiku na Univerzitetu Helvan (Egipat). Izlagao je na brojnim salonima i izložbama širom Evrope i ima pozamašno znanje u domenu keramike, materijala, procesa izrade, kao i izrade keramičkih elemenata za komercijalne i medicinske svrhe. Od 2005. godine kroz svoj privatni keramičarski atelje radi na promociji, izlaganju i obrazovanju u domenu tradicionalne keramike i savremenih inženjerskih tehnologija.
 
PROGRAM

12:00
Predavanje

13:00
Pauza

13:30 – 17:30
Umetnička radionica

 


Muzej afričke umetnosti
Andre Nikolića 14, Beograd
<<  April 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..