OKSIMORON - samostalna izložba fotografija Gordane Hajinović

OKSIMORON - samostalna izložba fotografija Gordane Hajinović
čet, 15. novembar 2018 - pon, 26. novembar 2018
Beograd, Srbija

Od 15 – 26. novembar 2018. u Maloj galeriji Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić, Beograd - Većina fotografija je nastala 2016. godine u Brazilu, tokom boravka u okviru rezidencijalnog programa za umetnike, brazilske fondacije Sacatar. “ Izložba Oksimoron sugeriše preispitivanje granica percepcije stvarnosti. Fotografije sam radila uz pomoć ogledala postavljenog ispred objektiva, pa tako svaki kadar čine dva fragmenta – realni prizor i odraz u ogledalu. Kompozicije, u jedan novi prostorni i vremenski okvir, integrišu te fragmente u jedan sadržaj. One pokušavaju da dekonstruišu mišljenje da objekat postoji tek onda kada u realnosti biva opažen. Tako, sugerišem izvesni aneks na stvarnost i kao takvu je suprotstavljam poimanju „realne“ percepcije, legitimizujući je beleškom objektiva.

U ovakvoj konstelaciji poznata stvarnost i njen aneks čine nestvarnu stvarnost, dok metod nije fragmentacija sadržaja, već defragmentacija percepcije. Poigravanje sa granicama prostiranja kadra, njegovim kontekstom, naizmenično priznavanje i osporavanje značaja vremena i prostora su najčešće korišćeni instrumenti za ovu malu studiju mogućnosti i ograničenja opažaja.”  Gordana Hajinović

Gordana Hajinović je samostalna umetnica pri Udruženju likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) na  odseku za Umetničku fotografiju. Studirala je Pozorišnu produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti i diplomirala na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Do sada je imala 3 samostalne izložbe i učestvovala je na više od 40 izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je preko 20 nagrada i priznanja za fotografiju na domaćim i inostranim konkursima, od kojih su najznačajnije: Stipendija brazilskog instituta Sacatar za dvomesečni rad na fotografskom projektu u Brazilu 2016. godine, u okviru međunarodnog rezidencijalnog programa za umetnike i Godišnja nagrada ULUPUDS za 2013. godinu.

Pokrovitelj izložbe: Sacatar Fondacija iz Brazila


Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić"
Mali Kalemegdan 1, Beograd
<<  Maj 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..